1. Life Effects
  2. Patiëntenverhalen
  3. 7 vragen die iedereen met COPD moet stellen na de diagnose

7 Vragen die iedereen met COPD moet stellen na de diagnose

Getty Images/ BrianAJackson

John Bottrell is ademhalingstherapeut en leeft het grootste deel van zijn leven met astma.

Bij u is de diagnose COPD gesteld. Dit kan een verwarrende en zelfs overweldigende tijd zijn. Er moet veel informatie worden verwerkt. Door met uw zorgteam samen te werken en de juiste vragen te stellen, kunt u beter begrijpen hoe COPD uw leven beïnvloedt en wat u aan de symptomen kunt doen. Hier zijn zeven belangrijke vragen die u aan uw arts kunt stellen.

1. Wat is COPD?

Dit is een goede vraag om met uw arts te bespreken. Het is iets dat u zelf kunt onderzoeken via de juiste bronnen. Praat met uw arts of zorgverlener over websites en boeken die u kunnen helpen beter te begrijpen wat COPD is en hoe dit uw leven kan beïnvloeden.

2. Waardoor heb ik COPD gekregen?

Sommige mensen kennen de oorzaak misschien al wanneer de diagnose wordt gesteld, maar soms is de oorzaak minder duidelijk. De belangrijkste oorzaak van COPD is het roken van sigaretten. Maar zelfs mensen die niet roken, kunnen COPD krijgen. Andere mogelijke oorzaken zijn onder meer passief roken of het inademen van giftige stofdeeltjes tijdens uw werk. Er is ook een zeldzame erfelijke vorm die Alpha-1 wordt genoemd. Als u de oorzaak herkent, kunnen u en uw arts beslissen welke stappen u moet nemen om uw ziekte het beste te behandelen.

3. In welk stadium zit ik?

Er zijn vier stadia van COPD. Stadia 1 en 2 zijn vroege fasen en zorgen voor relatief milde en matige klachten. Stadium 3 is ernstig en stadium 4 wordt als zeer ernstig beschouwd.

COPD is een ziekte die voor de meeste mensen in de loop van de tijd erger wordt. Als u begrijpt in welk stadium u zich bevindt, kunt u beter begrijpen hoe de ziekte uw gezondheid beïnvloedt. Het kan uw arts ook helpen bepalen hoe u uw COPD het beste kunt behandelen.

4. Hoe kan ik het beste met mijn COPD omgaan?

COPD is een behandelbare aandoening. Symptomen kunnen worden behandeld met de juiste aanpak. De verslechtering kan worden vertraagd, soms aanzienlijk. Mensen leven beter en langer met COPD dan ooit tevoren. Dit geldt ook voor de latere fasen.

Samen met uw arts kunt u werken aan een aanpak voor het behandelen van uw COPD. Dit is belangrijk om u te helpen beter en langer te leven. Hier zijn enkele voorbeelden van nuttige stappen:

  • De eerste stap die de meeste artsen aanbevelen, is het vermijden van geïrriteerde longen. Door geïrriteerde longen worden uw COPD-symptomen namelijk erger. Als u rookt, zal uw arts u waarschijnlijk aanraden te stoppen met roken.
  • Als lucht- of chemische vervuiling op uw werkplek de oorzaak is, kan uw arts u aanraden van baan te veranderen of aanpassingen van uw werkomgeving voor te stellen.
  • Uw arts kan medicijnen voorschrijven om uw symptomen onder controle te houden.
  • Ook kan uw arts u aanraden ademhalingsoefeningen te leren of meer te bewegen.
  • Uw arts kan longrevalidatie aanraden. Hierbij worden uw stadium, symptomen en specifieke omstandigheden in overweging genomen om u te helpen bij het vinden van de juiste combinatie van therapieën.

5. Wat is longrevalidatie?

Uw arts kan longrevalidatie voorstellen om u te helpen bij uw COPD-symptomen. Dit is een programma, waar experts u zullen helpen specifieke ademhalingsoefeningen te vinden, evenals een fitnessplan om uw longfunctie te helpen verbeteren.

Meestal ontwerpt het team een programma dat het beste voor u werkt op basis van uw huidige longfunctie, leeftijd en andere gezondheidsoverwegingen. Hierin laat men u zien hoe u de oefeningen het beste kunt doen. Zo leert u over uw ziekte en hoe u het meeste uit uw behandeling kunt halen. Dit type therapie past in elk stadium van COPD. Uw arts kan u helpen bepalen of longrevalidatie u kan helpen.

6. Met welke medicijnen kan ik mijn COPD het beste onder controle krijgen?

Er zijn veel behandelingen beschikbaar om mensen met COPD te helpen. Onderhoudsmedicatie wordt elke dag ingenomen om de symptomen te verminderen en te voorkomen. Deze medicijnen neemt u elke dag in.

Noodmedicatie wordt alleen ingenomen als u symptomen ervaart. Dit medicijn kunt u het beste altijd bij u hebben voor het geval u het nodig heeft. Uw arts kan u helpen beslissen welke medicijnen voor u het beste werken.

7. Zijn er behandelingen zonder medicatie die mij kunnen helpen?

Uw behandeling hangt af van uw stadium, symptomen en andere gezondheidsfactoren. Hier zijn enkele mogelijkheden:

  • Naast medicijnen om de symptomen onder controle te houden, kan uw arts u aanraden om zo actief mogelijk te blijven. Daarnaast kunt u oefeningen doen die goed zijn voor uw COPD.
  • Sommige artsen kunnen u aanraden een diëtist te raadplegen om u te helpen een COPD-vriendelijk dieet te ontwikkelen.
  • Er zijn ook enkele operaties waar sommige mensen met COPD baat bij kunnen hebben. Een daarvan is een procedure die een longvolumereductie-operatie wordt genoemd. Een andere optie is een longtransplantatie.
  • U komt mogelijk ook in aanmerking voor deelname aan klinische onderzoeken voor nieuwe COPD-therapieën.

Dit zijn allemaal opties waarover uw arts u kan vertellen. Hij of zij kan u meer informatie geven en u helpen de juiste beslissingen te nemen voor uw situatie.

De boodschap

Dit zijn slechts enkele van de vragen die u kunt stellen nadat u de diagnose COPD heeft gekregen. Blijf samenwerken met uw arts en zorgteam. Zij kunnen u helpen bij het vinden van de juiste hulpmiddelen en middelen om een langer en gezonder leven te leiden.

NL/RESP/20/0012a

Ik vond dit artikel:

Deel deze pagina:


Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in ...

Zomer, astma en hooikoorts: 5 manieren om uw allergieën onder controle te houden

door Beki Tovey
Lees meer

Tips om je huis astma-vriendelijk te maken

door Cróna Tansey
Lees meer