1. Life Effects
  2. Patiëntenverhalen
  3. 10 manieren om een geliefde met een chronische ziekte te helpen

10 manieren om een geliefde met een chronische ziekte te helpen

Een vrouw deelt een kopje thee met een vriendin die worstelt met een chronische ziekte

Wat je moet doen als een vriend in nood is? Dat is vaak een lastige vraag. Vaak voelen mensen zich erg machteloos als iemand anders het moeilijk heeft. Hoe kun je laten zien dat je er voor ze bent?

Ik leef zelf met verschillende chronische aandoeningen en zelfs ik weet niet altijd hoe ik de situatie moet aanpakken. Toch heb ik in de loop der jaren een paar ideeën bedacht om mijn vrienden te steunen als ze zich niet 100% voelen. Dit zijn ook dingen waarvan ik weet dat ik ze zou waarderen als ik in hetzelfde schuitje zit.

1. Er gewoon zijn

Alleen de aanwezigheid van een ander kan mensen al troosten. Zelfs zonder te praten, kun je al troost putten uit het feit dat er iemand in de buurt is. Als dit het geval is, waarom ga je dan niet eens thuiswerken bij de zieke thuis? Zo weet degene dat je in de buurt bent als dat nodig is zonder dat hij of zij je hoeft te vermaken.

Als je er niet persoonlijk kunt zijn, kan een telefoontje, een berichtje of een 'like' op sociale media soms al genoeg zijn om te laten zien dat je aan ze denkt en ze steunt.

2. Stuur eens een kaartje

Als je verder weg woont, kan het sturen van een ouderwetse kaart een geweldig idee zijn. Het tastbare van een kaart kan veel betekenen in de online wereld en geeft de ontvanger iets fysieks om vast te houden. Ik bedoel, wie houdt er niet van om iets persoonlijks in de brievenbus te krijgen?

3. Hulp in huis

Als je een uurtje kunt vrijmaken om een vriend te helpen met huishoudelijke klusjes, kan dat veel betekenen. Ik weet dat als ik me slecht voel, het laatste wat ik wil doen huishoudelijk werk is. Als er dan iemand langskomt om even schoon te maken of zelfs maar een wasje te doen, kan dat heel fijn zijn.

Een opgeruimd huis geeft de zieke minder zorgen en meer ruimte om te ontspannen. Een chaotische leefruimte is niet bevorderlijk voor genezing. Een schone en opgeruimde omgeving daarentegen kan bijdragen aan herstel door de onrustige geest te kalmeren.

4. De kracht van een zelfbereide maaltijd

Als je iets lekkers kookt of bakt, waarom maak je dan niet wat extra’s voor nog een persoon?

Als ik me slecht voel, bestel ik vaak iets wat niet zo gezond is.

Een zelfgemaakte maaltijd bij een vriend brengen is een geweldige manier om te laten zien dat je om hem of haar geeft. En je vriend zal je dankbaar zijn voor iets voedzaams dat ze makkelijk kan opwarmen en opeten.

5. Maak eens een verwenpakket

Als je iemand een cadeautje wilt geven, kun je ook eens denken aan het samenstellen van een verwen– of verzorgingspakket. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het samenstellen van dozen. Je kunt uiteraard ook je eigen creativiteit gebruiken en een doos samenstellen die speciaal op hem of haar is afgestemd. Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan en mooie herinneringen toevoegen aan het pakket. Vul deze bijvoorbeeld met foto's van gelukkige tijden, aandenkens aan de tijd die jullie samen hebben doorgebracht en boodschappen van dierbaren.

6. Neem ze mee naar buiten

Soms kan zelfs het gezelligste huis beklemmend aanvoelen en er even uit gaan kan wonderen doen voor iemand. Neem je vriend(in) mee op een uitstapje - ga wandelen, bezoek een plaatselijke attractie, ga naar de bioscoop of ga uit eten. Het kan helpen het hoofd leeg te maken en een gelukkige herinnering te creëren. 

7. Luister echt

Het helpt mij echt als ik het gevoel heb dat er naar echt me geluisterd wordt. Als je weet dat iemand je hoort en je begrijpt, realiseer je je dat je niet alleen bent.

Luisteren betekent ook interesse tonen en niet bang zijn om vragen te stellen. Het kan voor chronisch zieken enorm helpen als ze hun hart kunnen luchten. Jij kunt laten zien dat je geïnteresseerd bent in wat ze te zeggen hebben. Je zult waarschijnlijk niet alle antwoorden hebben, maar dat is prima. Luisteren en begrip tonen is vaak al voldoende. Sterker nog: dit is vaak niet het moment om advies te geven, dat krijgen ze al genoeg.

Lees ook: Zeven manieren om ongewenst advies over COPD aan te pakken

8. Zoek informatie

Er is veel informatie beschikbaar over vrijwel alle aandoeningen, zowel offline als online. Vraag eens informatiefolders aan bij je arts, bezoek betrouwbare gezondheidswebsites en sites van patiëntenorganisaties. Of sluit je aan bij specifieke ondersteuningsforums om meer te weten te komen over de aandoening van je vriend of vriendin.

 Als je de symptomen, oorzaken en behandeling begrijpt, kun je beter begrijpen wat ze doormaken en word je een betere bondgenoot.

9. Moedig hem of haar aan om de juiste hulp te zoeken

Vaak hebben mensen met gezondheidsproblemen moeite om hulp te vragen. Probeer hen te helpen om die stap naar professionele hulp te zetten. Bied aan om met ze mee te gaan naar hun eerste afspraak en herinner ze eraan dat hulp vragen goed is.

10. Vergeet niet om ook voor jezelf te zorgen

Voor jezelf zorgen is heel belangrijk als je voor iemand anders zorgt. Vaak gaan mantelzorgers van mensen met een chronische aandoening zo op in de zorg voor de patiënt dat ze uiteindelijk hun eigen lichamelijke en geestelijke gezondheid verwaarlozen. Wees niet bang om grenzen te stellen en nee te zeggen. Jouw welzijn is ook belangrijk en je kunt voor niemand zorgen als je een burn-out hebt.

RESP-NL-NP-00127

Ik vond dit artikel:

Deel deze pagina:


Op reis als mantelzorger: 7 handige tips

door Marc Lawrence
Vermoeide mannelijke zorgverlener ontspant met zijn hond op de bank

Waarom je goed op jezelf moet passen als mantelzorger

door Marc Lawrence

4 manieren om de stress van mantelzorg te verlichten

door Rob Obey