Woman experiencing

Vermoeidheid

Eén van de meest voorkomende en meest ingrijpende klachten van MS is vermoeidheid. Je stofzuigt de halve kamer en de rest van de dag moet je bijkomen. Vervelend, want vermoeidheid maakt je lusteloos en je hebt juist energie nodig om met het leven met MS zo vrij mogelijk te leven.

Over vermoeidheid

Vaak is het niet alleen de vermoeidheid zelf die je parten speelt. Doordat je moe bent, kun je ook last van andere klachten krijgen. Duizeligheid, gevoelloze plekken, concentratiegebrek en ga zo maar door. Bovendien kun je uit het niets moe worden; veel mensen durven niet meer te vertrouwen op hun lichaam. Als laatste is het vervelend voor je omgeving. Mensen kunnen niet altijd inschatten wat vermoeidheid voor je betekent.

Inzicht in je vermoeidheid

De mate waarin vermoeidheid je leven beïnvloedt, wordt vastgelegd in de Modified Fatique Impact Scale (MFIS). Met een score van 0 (vermoeidheid heeft geen invloed) tot 20 (heel veel invloed) kunnen specialisten je gericht vragen stellen over je vermoeidheid.

Meer weten? Vraag tips aan je Care4MS-verpleegkundige. Zij zien en horen veel van andere mensen met MS en hebben vaak goed advies. Of lees de brochure 'Omgaan met vermoeidheid', een uitgave van het Nationaal MS Fonds. Deze brochure kun je bestellen in de webshop van het Nationaal MS Fonds.

Wat kun je zelf doen?

Gelukkig zijn er diverse dingen die je zelf kunt doen om goed met vermoeidheid om te gaan. Of beter gezegd: tips om je energie verstandig te verdelen.

  • Leer jezelf kennen. Hou een tijdje een dagboek bij waarin je opschrijft wat je allemaal doet. Wellicht leer je patronen herkennen en kun je daar rekening mee houden.
  • Ook al ben je een echt nachtmens, kies voor je nachtrust. Overdag even liggen kan, maar niets werkt beter dan een goed slaappatroon 's nachts.
  • Bedenk aan het begin van de week wat er allemaal speelt en verdeel aan de hand daarvan je energie. Ga na wat jouw prioriteiten zijn. Soms lijkt iets urgent, maar vraag jezelf af hoe belangrijk het écht is. Doe niet alleen wat moet, maar zorg ook voor leuke dingen.
  • Niet altijd makkelijk, maar vertel je omgeving wat er mis met je is. Op die manier kun je beter taken uit handen geven. Wellicht wil de buurvrouw af en toe wat boodschappen voor je meenemen of de kinderen van school halen.
  • Moe? Neem een verkoelende douche. Zet de kraan steeds iets kouder als je niet teveel wilt schrikken.
  • Wel eens gedacht aan thuiszorg? Dat kan veel schelen.
  • Blijf actief! Hoe moe je ook bent, van echt helemaal niets doen word je vooral erg lusteloos.
  • Blijf koel! Warmte kan de klachten verergeren, dus zorg dat je goed koelt, zeker tijdens sport.