woman packing

Reizen

Bestemming MS

Voor veel mensen is het ’t hoogtepunt van het jaar: op reis en/of vakantie. Goed nieuws: ook met MS kun je de wereld blijven ontdekken. Zolang je maar luistert naar je lichaam én je trip goed organiseert. Waar je heen kunt gaan, hangt vaak vooral af van je persoonlijke conditie. Vaak zijn gebieden met een tropisch klimaat minder ideaal, omdat warmte de symptomen kan versterken. Maar nogmaals, voor sommigen zal dat een minder groot probleem zijn.

Waar moet ik rekening mee houden?

Allereerst, en erg belangrijk, vaccinaties! Aangezien, gedacht wordt dat, MS een auto-immuunziekte is, zijn sommige artsen nogal terughoudend als het gaat om vaccinaties. Zeker als gebruik wordt gemaakt van levende virussen of bacteriën. De officiële standpunten hierover zijn verdeeld, vaak wordt geadviseerd om alleen te kiezen voor vaccinaties als je MS zich in een rustig stadium bevindt. Wat vaccinaties, en ook bijvoorbeeld ziektes als malaria, betreft, kun je het beste advies vragen aan je neuroloog of een Travel Clinic zoals die in Rotterdam. Kortom, check eerst wélke vaccinaties nodig zijn en check daarna met je arts of deze voor jou mogelijk zijn.

Een schub op reis

Hoe vervelend ook, het kan gebeuren dat je op reis last van een schub krijgt. Raak niet in paniek, meestal is het een proces van enkele dagen en een spoedopname is zelden nodig. Je kunt wel ter plekke naar het ziekenhuis gaan en als je twijfelt, jezelf laten repatriëren. Hiervoor kun je zelfs vooraf een speciale verzekering afsluiten.

Geneesmiddelenpaspoort

Indien je naar het buitenland reist, is het handig om een geneesmiddelenpaspoort mee te nemen. Dit document krijg je van jouw Care4MS-verpleegkundige of kun je aanvragen bij de Care4MS Servicedesk of via Servicematerialen. Dit helpt je om de Copaxone voorgevulde spuiten zonder problemen over de grens te vervoeren. Vraag een speciaal Copaxone geneesmiddelenpaspoort aan.

Wanneer je per vliegtuig reist, kun je (een deel van) de Copaxone voorgevulde spuiten in je handbagage meenemen. Houd dan ook het geneesmiddelenpaspoort bij de hand. Een grotere hoeveelheid Copaxone voorgevulde spuiten kun je gekoeld met bevroren koelelementen in de bagageruimte meenemen. Belangrijk is dat je er zeker van bent dat de maximale temperatuur van 25°C niet wordt overschreden tijdens je reis.

Copaxone gekoeld vervoeren?

Copaxone 20 mg/ml 7 x per week en Copaxone 40 mg/ml 3x per week is buiten de koelkast gedurende 1 maand (aaneengesloten) houdbaar bij kamertemperatuur (15- 25°C). Als je op reis gaat, kun je Copaxone op de volgende manieren meenemen:

  • Als jouw reis minder dan 1 maand duurt, neem je een afgepaste hoeveelheid Copaxone voorgevulde spuiten mee. Dan is het niet nodig jouw Copaxone voorgevulde spuiten gekoeld te vervoeren. Ook op je bestemming hoef je de voorgevulde spuiten niet koel te bewaren. Wel is het belangrijk dat je er zeker van bent dat de maximale temperatuur van 25°C niet wordt overschreden tijdens je reis. Mocht je hieraan twijfelen (als je bijvoorbeeld op reis gaat naar de tropen of je rijdt lange tijd in een warme auto), vervoer de Copaxone voorgevulde spuiten dan in een koeltas met bevroren koelelementen.
  • Als je langer dan 1 maand op reis gaat, zorg er dan voor dat in ieder geval de Copaxone voorgevulde spuiten die je vanaf de tweede maand wilt gebruiken, koel worden vervoerd en bewaard. Let op dat je slechts eenmalig jouw voorgevulde spuiten op kamertemperatuur mag bewaren. Dit betekent dat wanneer de Copaxone voorgevulde spuiten bijvoorbeeld twee weken buiten de koelkast zijn bewaard en daarna weer in de koelkast zijn gezet, ze vervolgens niet nog een keer bij kamertemperatuur te bewaren zijn. Deze voorgevulde spuiten moeten dan in de koelkast bewaard blijven en bij voorkeur zo spoedig mogelijk worden gebruikt.