A mother holding her child

Kinderwens

MS en kinderwens

MS hoeft het krijgen van een kind niet in de weg te staan. Je moet wel met meer dingen rekening houden, zowel voor, tijdens als na de zwangerschap.

Wanneer de MS stabiel is, zonder nieuwe klachten en geen grote wisselingen in klachten, kun je zonder al te veel bezwaren zwanger worden. Vrouwen die een periode van verslechtering meemaken of doorlopend achteruitgaan, kunnen beter een wat stabielere periode afwachten.

In sommige families komt MS vaker voor. Dit betekent dat sommige mensen meer aanleg voor MS hebben. Dat ligt aan de genen. Maar de kans om MS door te geven aan een kind is erg klein. Het risico op MS is wel iets groter als een van de ouders MS heeft. Maar de kans is dan toch nog erg klein: tussen de 2 en 4%. Er zijn geen tests voor mensen met MS en een kinderwens die bepalen hoe groot het risico op MS is voor een kind.

Bespreek je kinderwens met je huisarts, neuroloog en eventueel gynaecoloog.

Tijdens de zwangerschap

Het kan zijn dat tijdens de zwangerschap is gebleken dat je MS hebt. Dit is geen reden om de zwangerschap af te breken. Vrouwen die al MS hadden voor de zwangerschap, krijgen tijdens de zwangerschap vaak minder MS-aanvallen. Hoe de zwangerschap verloopt, hangt af van je conditie en de MS-klachten. Mocht er tijdens de zwangerschap sprake zijn van een terugval, dan wordt een medicijnkuur afgeraden in verband met mogelijke schadelijke effecten op het kind.

De bevalling

Een bevalling voor een vrouw met MS verloopt niet veel anders dan bij vrouwen zonder MS. Vragen over je bevalling terwijl je MS hebt, kun je het beste met je neuroloog en/of gynaecoloog bespreken.

Na de zwangerschap

De kans dat je in de eerste periode na de zwangerschap een terugval krijgt, is twee keer zo groot als in ‘niet-zwangere’ jaren. Extra terugvallen vinden met name in de eerste drie maanden na de bevalling plaats, met een uitloop tot negen maanden. Dat kan komen doordat je hormoonspiegel verandert of doordat je extra moe en gespannen bent door het verzorgen van je kind. De nachtrust wordt in het begin onderbroken en de dagelijkse gang van zaken is sterk veranderd. Al deze dingen zorgen dat je, net als elke moeder, moe wordt. Vrouwen met MS die een kind hebben gekregen door adoptie hebben soms ook een terugval in de eerste paar maanden nadat het kind er is. Deze terugval lijkt meer te maken te hebben met vermoeidheid. Daarom wordt aangeraden om in de laatste maanden van de zwangerschap voldoende te rusten en om geestelijk te ontspannen. De kans op een terugval is dan minder groot. Over hun hele leven gerekend krijgen vrouwen met MS en kinderen niet meer terugvallen dan vrouwen met MS die geen kinderen krijgen, omdat zij tijdens de zwangerschap wat minder terugvallen hebben en daarna wat meer.

Voor meer informatie verwijzen wij je naar de bron: www.msvereniging.nl.

Uiteraard kun je vragen ook stellen aan je Care4MS-verpleegkundige: 0800-2273467.