Het RVG-nummer vind je op de verpakking van het geneesmiddel:
Copaxone is een medicijn voor de behandeling van relapsing-remitting vormen van multiple sclerose (MS). De werkzame stof van Copaxone, glatirameeracetaat, is een op chemische wijze gesynthetiseerd eiwit dat bestaat uit vier natuurlijke aminozuren: glutaminezuur, alanine, lysine en tyrosine.
De ziekteverschijnselen die bij MS optreden zijn het gevolg van ontstekingen in het centraal zenuwstelsel (de ruggenmerg en hersenen). Door ontstekingen raakt de beschermende laag rondom de zenuwcellen (myeline) beschadigd en kunnen de zenuwen niet goed meer functioneren.
Copaxone beschermt de myelinelaag rondom de zenuwen. Deze bescherming wordt gegeven door specifieke cellen van het afweersysteem die door Copaxone worden geactiveerd. Deze specifieke cellen in het centraal zenuwstelsel helpen om de chronische ontstekingen daar te voorkomen en te verminderen.
MS heeft vaak een grillig verloop. Meer over MS en Copaxone lees je in de Informatiefolder MS & Copaxone (PDF).
Lees voor gebruik altijd de bijsluiter Copaxone 20 mg/ml of bijsluiter Copaxone 40 mg/ml (PDF).
Het is ook mogelijk dat je samen met jouw neuroloog hebt besloten deel te nemen aan het serviceprogramma Care4MS. Dit programma biedt een aanvulling op de begeleiding door de neuroloog en de MS-verpleegkundige met een uitgebreide injectie-instructie en begeleiding door één van de vaste Care4MS-verpleegkundigen.
Bij de start van de behandeling leer je jezelf injecteren onder begeleiding van jouw Care4MS-verpleegkundige. Meer weten over injecteren van Copaxone? Lees dan de informatiefolder Copaxone injectiehandleiding (PDF).
Copaxone vermindert het aantal aanvallen door het afweersysteem te remmen. Door het afweersysteem te remmen ontstaan er namelijk minder snel ontstekingen.
De werkzame stof van Copaxone, glatirameeracetaat, is samengesteld uit aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Omdat eiwitten in de darmen worden verteerd, kan Copaxone niet als tablet worden ingenomen, maar moet het direct in het lichaam komen. Copaxone moet daarom onderhuids (subcutaan) met een injectie worden ingespoten.