Je kunt inloggen met het EU-nummer (bijvoorbeeld: EU/1/22/3333/444) dat op de zijkant van de verpakking staat.
Veelgestelde vragen
Wat is AJOVY?
AJOVY is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om migraine te voorkomen bij volwassenen met ernstige migraine. Het medicijn vermindert het aantal migraineaanvallen en het aantal hoofdpijndagen. 1
AJOVY is een geneesmiddel waar de werkzame stof fremanezumab in zit. Deze stof is een zogenaamd monoklonaal antilichaam. Een monoklonaal antilichaam is een type eiwit dat een bepaalde stof in het lichaam herkent en zich aan die bepaalde stof hecht.
Klik hier voor de werking van AJOVYReferenties
Voor wie is AJOVY bedoeld?
AJOVY is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om migraine te voorkomen bij volwassenen.
Op dit moment wordt AJOVY vergoed als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
- Je bent 18 jaar of ouder
- Je hebt chronische migraine (minimaal 15 hoofdpijndagen per maand, waarvan minimaal 8 migraine)
- Je hebt geen medicatieovergebruikshoofdpijn
- Je hebt de volgende behandelingen tegen migraine al geprobeerd:
- Minimaal 2 maanden topiramaat of valproaat
- Minimaal 2 pogingen met botulinetoxine A (6 maanden) volgens PREEMPT protocol
- Je houdt een hoofdpijndagboek bij
Let op: als je op 17 september 2021 al AJOVY ontving via het Early Access Programma, dan val je onder de zgn. coulance regeling en hoef je niet te voldoen aan alle bovenstaande voorwaarden. Je moet wel een hoofdpijndagboek bijhouden.
In de bijsluitertekst staat dat AJOVY bedoeld is voor mensen die minimaal 4 dagen migraine hebben per maand. Waarom gelden er dan nog extra criteria?
De 4 dagen migraine per maand die in de bijsluiter genoemd staat is de indicatie. Dit betekent dat het middel geschikt is voor mensen die 4 of meer migrainedagen per maand hebben. Dit zegt echter niets over of het middel vergoed wordt of niet. De Nederlandse vergoedingsautoriteiten hebben vergoedingscriteria opgesteld waar een patiënt aan moet voldoen om het middel vergoed te krijgen uit de basisverzekering.
Hoe werkt AJOVY?
Bij migraine speelt de lichaamsstof calcitonine-gen-gerelateerd peptide (CGRP) een belangrijke rol. De werkzame stof fremanezumab hecht zicht aan het CGRP en vermindert de werking ervan. Door de afgenomen activiteit van het CGRP worden de migraineaanvallen minder.
Klik hier voor de werking van AJOVYWaarom moet AJOVY worden geïnjecteerd?
De werkzame stof van AJOVY, fremanezumab, is samengesteld uit aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Omdat eiwitten in de darm en/of maag worden verteerd kan AJOVY niet als tablet worden ingenomen, maar moet het op een andere manier in het lichaam terechtkomen. Bovendien zijn monoklonale antilichamen meestal te groot om geabsorbeerd te worden via deze route. Daarom wordt AJOVY met een injectie onder de huid toegediend.
Hoe vaak moet ik AJOVY toedienen
Je arts bepaalt samen met jou welke dosering voor jou het beste is. Er zijn twee verschillende doseringen mogelijk:
- Eén injectie (225 mg) eenmaal per maand (maandelijkse dosering)
- Drie injecties (675 mg) eenmaal per drie maanden (driemaandelijkse dosering)
Als je samen met je arts hebt afgesproken om 675 mg te gebruiken dan injecteer je drie injecties achter elkaar, elk op een andere plaats. In onderstaande afbeelding zijn de verschillende toedieningsmogelijkheden schematisch weergegeven.
Raadpleeg voor een duidelijke injectieinstructie de overzichtskaart 'Instructie voor gebruik' of bekijk de instructiefilm.
Deze vind je hierHoe lang moet ik AJOVY gebruiken?
Uiterlijk 6 maanden na de start van de behandeling zal jouw neuroloog bekijken hoe jij reageert op de behandeling met AJOVY. Samen met je neuroloog zul je daarna beslissen om wel of niet door te gaan met AJOVY. Ook na die tijd zul je regelmatig met je verpleegkundige of neuroloog de effectiviteit van de behandeling blijven evalueren.
Hoe kan ik het toedienen van AJOVY-injecties voorbereiden?
AJOVY bewaar je in de koelkast. Voordat je gaat injecteren laat je de spuit op kamertemperatuur komen. Daarvoor leg je een voorgevulde AJOVY-injectie op een schone, vlakke ondergrond. Laat de injectie gedurende 30 minuten op kamertemperatuur komen. Was vlak voor het toedienen van de injectie je handen grondig met water en zeep om een infectie te voorkomen. Daarna mag je je huid of haar niet meer aanraken. Haal na 30 minuten de spuit uit de verpakking, waarbij je aan het lipje moet trekken om de folie te verwijderen.
Gebruik je een Voorgevulde Spuit: haal na 30 minuten de spuit uit de verpakking, waarbij je aan het lipje moet trekken om de folie te verwijderen. Houd de spuit vast met de hand waarmee je schrijft, net zoals je een pen vasthoudt. Verwijder vervolgens de dop van de naald. De AJOVY-injectie is nu klaar voor gebruik.
Gebruik je een Voorgevulde Pen: verwijder de beschermdop en leg deze weg. Trek de beschermdop er recht af. Niet draaien. Doe de beschermdop niet meer terug op de pen om letsel en infecties te voorkomen. De AJOVY-injectie is nu klaar voor gebruik.
Elke AJOVY-injectie is bedoeld voor eenmalig gebruik. De inhoud van de injectie mag niet met een ander middel worden vermengd. Als de vloeistof in de spuit of pen deeltjes bevat of troebel is, gooi de spuit of pen dan direct weg en gebruik een nieuwe spuit of pen.
Raadpleeg voor een duidelijke injectie-instructie de overzichtskaart ‘Instructie voor gebruik’ of bekijk de instructiefilm.
Deze vind je hierHoe moet ik de injectieplaats voorbereiden bij het injecteren van AJOVY?
Reinig de injectieplaats met een nieuw alcoholdoekje. Laat de huid tien seconden drogen voor je de injectie toedient.
Wat zijn geschikte injectieplaatsen?
Bij het bepalen van de injectieplaats kun je een keuze maken uit de volgende gebieden:
- De buikstreek (onderbuik). Vermijd een gebied van 5 cm rondom de navel.
- Voorkant van je dijen. Vanaf 5 cm boven je knie en 5 cm onder je lies.
- Achterkant van je bovenarmen. Als je deze injectieplaats niet zelf kan bereiken, kan iemand anders die instructies heeft gekregen over hoe je geïnjecteerd moet worden eventueel helpen.
Als je de (4x per jaar) dosis van 675 mg voorgeschreven hebt gekregen, kun je de drie injecties toedienen in hetzelfde gebied of in een ander gebied (buik, dij, bovenarm). Injecteer nooit op precies dezelfde plek.
Injecteer AJOVY niet in een gebied dat gevoelig, rood, warm, verhard of getatoeëerd is. Zorg er ook voor dat je niet injecteert in een blauwe plek, litteken of zwangerschapsstrepen (striae). Injecteer AJOVY niet op dezelfde injectieplaats als waar je andere geneesmiddelen injecteert.
Wat moet ik doen als ik AJOVY ben vergeten?
Het kan gebeuren dat je je dosis AJOVY bent vergeten. Injecteer in dat geval je gemiste dosis zo snel mogelijk. Neem geen dubbele dosis om je gemiste dosis in te halen. Daarna kan de volgende toediening van AJOVY worden gepland vanaf de datum van de laatste dosis. Twijfel je wanneer je AJOVY moet injecteren of heb je andere vragen over het gebruik van AJOVY? Neem dan contact op met je arts of verpleegkundige.
Hoe leer ik mijzelf injecties toe te dienen
Zelf AJOVY injecteren is makkelijker dan je misschien denkt. Er zijn veel geneesmiddelen die als onderhuidse injectie moeten worden toegediend. De meeste mensen krijgen hier na enige tijd een routine in. Denk maar aan mensen met diabetes die zichzelf hun leven lang dagelijks insuline-injecties moeten geven.
Je went eraan om jezelf een injectie met AJOVY te geven. Jouw arts of verpleegkundige heeft aan jou uitgelegd hoe je de injectie kan zetten. Je kunt ook de injectie-instructie op de overzichtskaart ‘Instructie voor gebruik’ of de instructiefilm bekijken.
Deze vind je hierHoe moet ik AJOVY bewaren?
Houd AJOVY buiten het zicht en bereik van kinderen.
- Gebruik dit geneesmiddel niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum. Je vindt de houdbaarheidsdatum op het etiket van de spuit en op de buitenverpakking na de letters EXP. Daar staat een maand en een jaartal. De laatste dag van die maand is de uiterste houdbaarheidsdatum.
- De werkzame stof in AJOVY is gevoelig voor warmte en licht. Bewaar de voorgevulde spuiten of pen daarom in de koelkast (2°C -8°C) en controleer regelmatig of je koelkast goed werkt. Bewaar AJOVY niet in de vriezer.
- Bescherm AJOVY tegen licht door de spuit in de buitenverpakking te bewaren.
AJOVY mag maximaal 7 dagen buiten de koelkast worden bewaard bij een temperatuur onder de 30°C. Plaats AJOVY, als het eenmaal op kamertemperatuur is geweest, niet terug in de koelkast. Als het medicijn langer dan 7 dagen buiten de koelkast is geweest, mag AJOVY niet meer worden gebruikt. Dit geldt ook als het medicijn in een omgeving met een temperatuur boven de 30°C is geweest. Bewaar AJOVY daarom nooit in een (afgesloten) auto die in de zon staat.
Gebruik dit geneesmiddel niet als je merkt dat iemand aan de buitenverpakking heeft gezeten, de spuit beschadigd is, het geneesmiddel troebel of verkleurd is, of het geneesmiddel deeltjes bevat.
De injectiespuit of pen is uitsluitend bedoeld voor eenmalig gebruik.
Welke bijwerkingen heeft AJOVY?
Net als ieder ander medicijn kan ook AJOVY bijwerkingen veroorzaken, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. Rondom de injectieplaats kunnen de volgende kortdurende huidreacties optreden:
- Zeer vaak (bij meer dan 1 op de 10 gebruikers):
- Pijn, verharding of roodheid op de plaats van de injectie.
- Vaak (bij minder dan 1 op de 10 gebruikers):
- Jeuk op de plaats van de injectie.
- Soms (bij minder dan 1 op de 100 gebruikers):
- Huiduitslag op de plaats van de injectie
- Allergische reacties, zoals huiduitslag, zwelling of netelroos (of galbulten).
Als er ongewenste huidreacties op de plek van de injectie optreden, is het verstandig dit tijdens je volgende bezoek met je arts te bespreken. Je kunt ook al eerder contact opnemen met je arts. Hij of zij kan je hier advies over geven. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat een andere bijwerking, die niet op deze website staat, wordt veroorzaakt door AJOVY. Neem in dit geval zo snel mogelijk contact op met je arts.
Zijn er huidreacties waar niets aan te doen is?
Ondanks schoon injecteren kan na de injectie een huidreactie ontstaan op de injectieplaats, zoals pijn, verharding en roodheid. Deze bijwerkingen treden meestal direct na de injectie op. Je kunt ook last krijgen van jeuk of huiduitslag, wat meestal optreedt binnen 24-48 uur op na de injectie. Deze huidreacties zijn onaangenaam, maar onschuldig. Alle reacties op de injectieplaats herstellen meestal binnen enkele uren of dagen.
Hoe zijn huidreacties te voorkomen?
Een deel van de ongewenste huidreacties ontstaat door ontstekingen op de plaats van het injecteren. Deze reacties kun je mogelijk voorkomen door het nauwkeurig opvolgen van de toedieningsinstructies. Bekijk hiervoor de instructiefilm of download de overzichtskaart “Instructie voor gebruik”.
Deze vind je hier
Was voor de injectie je handen grondig met water en zeep om infecties te voorkomen. Daarna mag je je huid of haar niet meer aanraken. Daarnaast is het belangrijk de injectieplaatsen goed af te wisselen om irritatie van de huid te voorkomen.
Wat moet ik doen als er bijwerkingen optreden?
Het is mogelijk dat ongewenste huidreacties op de plek van de injectie optreden, of dat er een andere reactie van je lichaam optreedt direct na de injectie. Het is in dat geval verstandig om contact op te nemen met je arts of verpleegkundige in het ziekenhuis. Je kunt het ook bij je volgende bezoek met je arts bespreken. Hij of zij kan je hier advies over geven. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat een andere bijwerking, die niet in de bijsluiter staat, wordt veroorzaakt door AJOVY. Neem in dit geval zo snel mogelijk contact op met je arts.
Kan AJOVY worden gecombineerd met andere geneesmiddelen?
Voor zover bekend kan AJOVY met andere geneesmiddelen worden gecombineerd. Wel is het verstandig om het aan je arts en/of verpleegkundige door te geven als je ook andere geneesmiddelen gebruikt.
Kan ik ondanks het gebruik van AJOVY een nieuwe aanval krijgen?
Je kunt ondanks het gebruik van AJOVY een nieuwe migraineaanval krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat AJOVY de frequentie van migraineaanvallen en het aantal dagen met hoofdpijn vermindert. 1 Het geneesmiddel zorgt ervoor dat je minder last hebt van migraine en daardoor ook minder behoefte hebt om andere geneesmiddelen tegen migraine te gebruiken.
Referenties
- Morales, J.O., Fathe, K.R., Brunaugh, A. et al. Challenges and Future Prospects for the Delivery of Biologics: Oral Mucosal, Pulmonary, and Transdermal Routes. AAPS J (2017) 19: 652.
Wat moet ik doen als ik in verwachting raak?
Het gebruik van AJOVY moet bij voorkeur vermeden worden tijdens de zwangerschap omdat het niet bekend is welk effect dit geneesmiddel heeft op de zwangerschap. Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, neem dan contact op met je arts.
Het is verstandig om tijdens de behandeling met AJOVY een effectieve anticonceptiemethode (bijvoorbeeld de anticonceptiepil of condooms) te gebruiken om een zwangerschap te voorkomen. Mocht je een kinderwens hebben, bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan je verder adviseren.